Geslaagde mislukkingen

Huh? Jazeker, een mislukking kan heel geslaagd zijn. Neem een experiment dat zogenaamd mislukt is, maar heel waardevolle inzichten oplevert. Of neem het kunstwerk dat na vandalisme pas echt schitterend werd. Een ode aan de mislukking met twee belangrijke lessen. Les 1: Experimenteer en wees niet bang om te falen. Les 2: Deel je resultaten met anderen, zodat zij het (nog) beter kunnen maken.

De mislukkingen van SpaceX

“How Not to Land an Orbital Rocket Booster” is een hilarische visuele bloemlezing van explosies. SpaceX viert haar mislukkingen op YouTube (bijna 26 miljoen keer bekeken). Het zijn namelijk geen mislukkingen. Elke lancering is een experiment waar het bedrijf enorm veel van leert, ook, of misschien wel, juist, als het ‘mis’ gaat.

 

SpaceX heeft met deze iteratieve werkwijze van experimenteren en leren een totaal andere benadering dan NASA. Het is een bekend verhaal. Minder bekend, maar ook intrigerend, is het verhaal van Sarah van Sonsbeeck. Ze vertelde het in de podcast ‘Verwondering‘, gepresenteerd door Harald Dunnink.

Kunstwerk is af na ongepland vandalisme

Sarah van Sonsbeeck is kunstenaar en gebiologeerd door stilte, in een wereld waar stilte niet meer lijkt te bestaan. Daarom ontwierp ze een kubieke meter stilte, van glas. Eigenlijk schaamde ze zich voor het kunstwerk, maar museum De Paviljoens in Almere (inmiddels ter ziele gegaan) wilde het graag in de collectie. Het stond buiten, tot het te grazen werd genomen door vandalen. “Er lagen bakstenen in en er stak een biels dwars doorheen. Het was een wonder! Alsof er een diamant stond in plaats van het werk dat ik eigenlijk haatte. Pas toen dacht ik: het werk is af.”

Wat voor Sarah een mislukking was, werd door de inbreng van anderen ineens een succes.

Bekijk het kunstwerk op de website van Sarah van Sonsbeeck.

Stimuleer geslaagde mislukkingen

Zorg ervoor dat je als team kunt mislukken. Voorkom dat je altijd kiest voor de veilige weg, met voorspelbare resultaten. Durf ook te kiezen voor het onzekere pad. Neem in een strategisch plan niet alleen haalbare doelen op (waarop je afgerekend kunt worden), maar ook doelen die je uitdagen en je dwingen om creatief te zijn. Die je dwingen om te experimenteren, waardoor ruimte ontstaat voor onverwachte inzichten en uitkomsten.
En neem vaste momenten om de resultaten als team te evalueren. Bespreek de resultaten van je acties en leer van elkaar. Laat anderen meedenken om de resultaten nog veel beter te maken. En wees open over je bedenkingen en fouten. Bepaal vervolgens wat de volgende stappen zijn? Ga je op dezelfde weg door of moet je bijsturen? Laat je verrassen door de uitkomsten.

Wil je ook meer geslaagde mislukkingen in je organisatie? Maak een scherp plan met ambitieuze doelstellingen en leer continu van je ervaringen. Bekijk onze werkwijze en ga aan de slag. Dan kan het (niet) mislukken!

Vraag een demo aan

en bekijk onze tools in het echt