Valkuilen van OGSM

OGSM is een heel krachtig model om een strategisch plan in één overzicht weer te geven. Maar het blijft een hulpmiddel. Wat zijn de valkuilen in het gebruik van OGSM?

OGSM beschouwen als een invuloefening

OGSM is een samenvatting van je plan. Dit plan moet het resultaat zijn van een gedegen analyse van kracht, kwetsbaarheid, kansen en bedreigingen, een creatief proces om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar je voor staat en een rationele keuzes uit alle mogelijkheden. Een strategisch plan maak je niet in een sessie van 2 uurtjes. OGSM is geen invuloefening!

Beschrijvingen in de OGSM te vaag houden

“We streven naar hogere kwaliteit.”

“We gaan aan de slag met kostenbesparingen.”

“Meer aandacht voor samenwerking.”

Blablabla. Het gebruik van vage doelstellingen, keuzes en acties moet vaak maskeren dat er eigenlijk helemaal geen plan is. Dat het lef ontbreekt om echte keuzes te maken. Maak je OGSM concreet, zodat voor alle betrokkenen de koers duidelijk is.

Geen echte keuzes maken

Strategie is keuzes maken: waar ga je de schaarse middelen (tijd en geld) op inzetten? Na het opstellen van je OGSM kun je vrij eenvoudig een lijstje maken met wat je niet (meer) gaat doen. Kun je dat niet, dan heb je geen echte keuzes gemaakt. Het grote gevaar is dat iedereen lekker zijn eigen ding blijft doen.

Te veel doelstellingen, indicatoren of acties

Je kan het ook té goed willen doen. Door te veel doelstellingen, indicatoren of acties in je OGSM te zetten verdwijnt het overzicht. Hoofd- en bijzaken zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. Zet alleen de punten in je OGSM die noodzakelijk zijn. Dus alleen need-to-haves, geen nice-to-haves.

Te lang perfectioneren

Je plan is nooit klaar. Het kan altijd beter. En bovendien, de omgeving en de organisatie veranderen voortdurend, dus je plan is direct verouderd. Blijf niet te lang hangen in plannenmakerij. Veranker liever de mogelijkheid om je plan te evalueren en aan te scherpen in de uitvoeringsfase. Zo kun je aan de slag en zorg je ervoor dat je gaandeweg je plan aan blijft scherpen.

Te weinig aandacht voor de uitvoering

Vaak gaat er veel aandacht uit naar het maken van het plan, maar veel te weinig naar de uitvoering ervan. Bedenk vroegtijdig hoe je het plan gaat uitvoeren, hoe je leert van je ervaringen, hoe je de indicatoren gaat monitoren en de resultaten verwerkt in je plan.

Vraag een demo aan

en bekijk onze tools in het echt