Aandacht: ons meest schaarse productiemiddel

De grootste winst van het maken van een goed plan is focus. Een goed plan bevat namelijk scherpe keuzes waar je je schaarse hoeveelheid geld en tijd op inzet. Psycholoog Daniel Goleman schreef het boek “Focus: The Hidden Driver of Excellence” als gids om meer uit ons meest schaarse productiemiddel te halen: aandacht.

Aandacht in een wereld van afleiding

De wereld waarin we leven en werken is vol van nieuwe informatie en ontwikkelingen die onze aandacht opeisen. Het gevaar is dat je daar steeds op inspringt. Alles wat nieuw is, lijkt urgent en daarom belangrijk.

Meer resultaat en grip met de Eisenhower matrix

Een OGSM hoort gevuld te zijn met belangrijke en planbare acties. Het zorgt voor resultaten die bijdragen aan het realiseren van de ambitie, voor meer balans (minder stress) en meer controle (minder problemen). Focus op de belangrijke acties en laat je niet van je koers brengen door urgente acties die de aandacht opeisen en slechts belangrijk lijken. Dat is de boodschap van de Eisenhower matrix.  

Zo krijgt niets écht aandacht, want we verdelen onze aandacht over te veel verschillende zaken. De uitdaging is om scherpe keuzes te maken. Waar ga je je op richten en wat ga je niet (meer) doen? Hoe scherper de focus, hoe beter je je kunt afsluiten voor afleidingen, aldus Goleman.

Werken op de automatische piloot

Goleman maakt in zijn boek onderscheid tussen twee manieren van denken. De eerste manier is het denken met de “bottom-up mind”. Dit denken is verantwoordelijk voor automatismen en routines. Het gaat snel, is impulsief en wordt gedreven door emoties. Je aandacht flitst van links naar rechts en van boven naar beneden. Het is lastig om focus te houden. Voor repetitieve taken is onze automatische piloot handig. Door de automatismen hoeven we onze aandacht niet bij de taak te houden. Maar om te leren, creëren en te vernieuwen is “bottom-up” denken funest. Je blijft immers steeds hetzelfde doen. Je wordt niet beter van telkens opnieuw dezelfde fout maken.

Werken met aandacht

De tweede manier van denken is met de “top-down mind”. Dit denken is gericht op planning, reflectie en het leren van nieuwe vaardigheden. Het gaat langzamer en vergt discipline om hier gericht aandacht aan te geven. Dit denken maakt ons creatief en helpt ons stap voor stap steeds beter te worden.

Geen aandacht, toch resultaat

Echt spannend wordt het als je de twee manieren van denken combineert. Wissel momenten van sterke focus af met momenten waarop je gedachten de vrije loop laat. Goleman noemt het voorbeeld van de bekende cryptograaf Peter Schweitzer. Zijn grootste doorbraken had hij tijdens een wandeling of liggend in de zon. Het gaf hem de gelegenheid afstand te nemen van zijn probleem en nieuwe inzichten de ruimte te geven.

Neem tijd om creatief te zijn

Aandacht en focus is belangrijk om acties af te ronden en resultaten te boeken. Maar reserveer ook ruimte om te leren van je ervaringen. Denk na over wat deze ervaringen te betekenen hebben voor de toekomst. Zo zorg je ervoor dat je je aandacht steeds op de juiste zaken richt.

Vraag een demo aan

en bekijk onze tools in het echt