StrategyLAB (WERKTITEL)

Wees succesvol ongeacht tij en weer

 • Anticipeer op verandering

 • Veranderingen eerder zien

 • Sneller handelen

StrategyLAB

 • Bewezen inzichten en modellen praktisch toepasbaar in online tools

 • Verzameling van inzicht, expertise en creativiteit van ondernemende mensen

 • Voor ondernemers, directies, innovators en strategen

Ondernemen en oceaanzeilen

Ken je dat plaatje van de top van de berg? Je staat nu in het dal en wilt naar de top. Welke route stippel je uit? Waar maak je je basiskamp? Welke tussenstops maak je? Helaas is ondernemen niet vergelijkbaar met het beklimmen van een berg.

Ondernemen in de huidige dynamiek is meer als oceaanzeilen. De omstandigheden veranderen continu. Het einddoel is helder, maar de omstandigheden bepalen de route. Het weer verandert. Zandbanken verschuiven. De concurrentie is moordend. De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo.

Maar jij en je team bepalen hoe je met die omstandigheden omgaat. Kijk vooruit. Ontwikkel en verander continu. Leer van je ervaringen.

StrategyLAB helpt je de oceaanrace te winnen. We bieden inspiratie en praktische tools om veranderingen eerder te zien en sneller te schakelen.

Ga mee op reis!

Onderdelen van het StrategyLAB zijn:

 1. StrategySCAN: online scan om te bepalen waar je nu staat.
 2. StrategyTOOLS: online tools om zelf aan de slag te gaan.
 3. StrategyPEOPLE: netwerk van mensen die je kunnen helpen.

1. StrategySCAN

Waar sta jij?

Ondernemen en innoveren is als zeilen in een oceaanrace: geweldig dynamisch. Hoe staat jouw organisatie ervoor? Hoe goed zie jij veranderingen aankomen? Hoe snel kun je erop inspelen? En hoe snel kun je leren?

De StrategyScan geeft je inzicht in jouw oceaanrace. Beantwoord de 34 stellingen. Je krijgt direct praktische tips hoe je je kunt verbeteren in de vier fasen en welke tools je hiervoor in kunt zetten:

 1. Zien: ontwikkelingen in de omgeving ontdekken en monitoren
 2. Denken: strategische keuzes en planning
 3. Doen: tactische keuzes en uitvoering
 4. Leren: continue evaluatie en verbetering

34 stellingen

Eindscore: hoe wendbaar is je organisatie?

Situatieschets: ben je de ocaanrace aan het winnen?

Praktische tips om te verbeteren

2. StrategyTOOLS

Praktische stappenplannen

Tips en tricks uit de praktijk

Mensen die je kunnen helpen bij het toepassen van de modellen

Online tools om direct aan de slag te gaan

Aan de slag

In de online toolkit vind je tal van modellen die zich in de praktijk hebben bewezen. Ze geven je inzicht in de huidige situatie, de uitdagingen en kansen voor de toekomst en hoe je je organisatie in kunt richten. De modellen helpen ook te experimenteren: Hoe zou een alternatief verdienmodel kunnen werken? Hoe zou ik kunnen reageren op deze ontwikkeling?

Online tools

Trend Insights

 

Bepaal welke macrotrends relevant zijn en hoe je daarop in kunt spelen. Brainstorm over ontwikkelingen in je omgeving. Bepaal de impact en waarschijnlijkheid van de trends. En bedenk hoe je op de trends in kunt spelen.

Status: in ontwikkeling

Scenario Creator

Creëer verschillende toekomstscenario’s op basis van de belangrijkste onzekerheden in je omgeving. Bepaal wat de uitdagingen en strategische opties zijn in elk scenario.

Status: in ontwikkeling

Start with why

Definieer de “Golden Circle” voor jouw organisatie: Waarom doe je wat je doet? Hoe realiseer je je ambitie en onderscheid je je? Wat zijn de producten en diensten die je levert?

Status: in ontwikkeling

Business Model Creator

Creëer je toekomstige businessmodel. Op welke klantsegmenten richt je je? Welke toegevoegde waar lever je? Via welke kanalen? Met welke partners? etc. Geef bij elke bouwsteen aan hoe onderscheidend je bent.

Meer informatie over Business Model Creator

OGSM Strategy Creator

Vertaal je ambitie en toekomstig businessmodel naar concrete doelstellingen, heldere strategische keuzes en acties.

Meer informatie over OGSM Strategy Creator

Actieplan

Bepaal je acties. Evalueer de voortgang van acties, leer van de resultaten en stel nieuwe prioriteiten.

Meer informatie over het Actieplan

3TGO Next

Bepaal de uitlijning tussen je strategie en je omgeving, tussen je strategie en de inrichting van je organisatie en tussen de verschillende onderdelen van je organisatie.

Status: een compleet nieuwe versie is in ontwikkeling. Meer informatie over de huidige versie van 3TGO

3. StrategyPEOPLE

Leren van elkaar

Bij elk model zie je wie jou verder kan helpen. Collega-ondernemers, consultants of experts uit onderwijs en wetenschap. Je kunt direct contact met ze opnemen om een afspraak te maken.

Periodiek brengen we de inzichten, expertise en creativiteit van ondernemende mensen bij elkaar. Zo kunnen ze van elkaar leren.

Collega-ondernemers

Consultants

Experts uit onderwijs en wetenschap

Bijeenkomsten

Status: Werk in uitvoering

De ontwikkeling van het StrategyLab is in volle gang. Een aantal tools is al gereed. Voor andere tools en de scan zijn we bezig met prototypes. Wil je meedenken? Of wil je prototypes testen? Laat het ons weten.

StrategyLAB is een platform met content, tools en mensen. Het platform is ook white label beschikbaar. Zie jij mogelijkheden om samen te werken? Stuur ons een bericht.

StrategyLAB is een initiatief van Jester en MadLogic

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Koers Noord en de provincie Groningen, Innovatief Actieprogramma Groningen-4

Wil je meer informatie of aan de slag met StrategyLAB? Laat het ons weten!

6 + 15 =