2-factor authenticatie

Om gebruik te maken van het platform moet je inloggen met je e-mailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Om de beveiliging te verbeteren kan de beheerder van het platform instellen dat (bepaalde groepen) gebruikers 2-factor authenticatie moeten gebruiken.

Wat is 2-factor authenticatie?

2-factor authenticatie is een tweede toegangspoort tot het platform. De eerste poort open je met je wachtwoord. De tweede poort open je met een code die wordt gegenereerd door een app op je smartphone. Deze code is uniek en slechts tijdelijk bruikbaar. Elke keer dat je inlogt is de code anders.

De eerste keer inloggen met 2-factor authenticatie

Als 2-factor authenticatie is ingeschakeld moet je de eerste keer dat je inlogt het platform koppelen aan de authenticatie-app. Dit is eenmalig. De volgende keren dat je inlogt, krijg je direct in de app de juiste code te zien.

Stap 1: Installeer een authenticatie-app op je smartphone

Er zijn verschillende authenticatie-apps die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld Microsoft Authenticator, Google Authenticator of Authy. Al deze apps zijn gratis in de App Store (iPhone) en in Google Play (Android) verkrijgbaar. De werking van de verschillende app is vergelijkbaar. Google Authenticator is het meest eenvoudig te gebruiken.

Stap 2: Koppel de authenticatie-app aan je account op het platform

De eerste keer dat je inlogt moet je de authenticatie-app koppelen aan je account op het platform. Je ziet dit scherm:

Hieronder laten we de stappen zien voor:

• Microsoft Authenticator
  • Google Authenticator
  • Authy

Microsoft Authenticator

In onderstaande stappen gebruiken we Microsoft Authenticator als voorbeeld. In de andere apps zijn de stappen vergelijkbaar.

• Installeer Microsoft Authenticator vanuit de App Store (iPhone) of Google Play (Android).
  • Open Microsoft Authenticator op je smartphone.
  • De eerste keer dien je je te registreren bij Microsoft Authenticator. Het voordeel hiervan is dat je accounts gesynchroniseerd kunnen worden over meerdere devices (zodat je 2-factor authenticatie bijv. ook op je tablet kunt zien).
  • Klik op de knop ‘Account toevoegen’ of het plusje om een nieuw account toe te voegen. Je kunt de app voor meerdere accounts op verschillende platforms gebruiken.

• Kies bij het soort account ‘Overig’.

• Scan met Microsoft Authenticator de QR-code op het scherm. Je account is nu toegevoegd aan de app.

In Microsoft Authenticator verschijnt een tijdelijke code. Deze code is 30 seconden geldig. Als de code verlopen is verschijnt een nieuwe code die je kunt gebruiken.

• Typ de code in het veld en klik op ‘Inschakelen’.
  • Het platform is nu gekoppeld aan Microsoft Authenticator. Je bent nu ingelogd op het platform.

Google Authenticator

In onderstaande stappen gebruiken we Google Authenticator als voorbeeld. In de andere apps zijn de stappen vergelijkbaar.

• Installeer Google Authenticator vanuit de App Store (iPhone) of Google Play (Android).
  • Open Google Authenticator op je smartphone.
  • Klik op het plusje om een nieuw account toe te voegen. Je kunt de app voor meerdere accounts op verschillende platforms gebruiken.

• Selecteer ‘Streepjescode scannen’. Mogelijk vraagt de app nu om toegang tot de camera. Geef de app toegang tot de camera om de volgende stap te kunnen doen.

• Scan met de authenticatie-app de QR-code op het scherm. Je account is nu toegevoegd aan de app.

In de authenticatie-app verschijnt een tijdelijke code. Deze code is 30 seconden geldig. Als de code verlopen is verschijnt een nieuwe code die je kunt gebruiken.

• Typ de code in het veld en klik op ‘Inschakelen’.
  • Het platform is nu gekoppeld aan de authenticatie-app. Je bent nu ingelogd op het platform.

Authy

In onderstaande stappen gebruiken we Authy als voorbeeld. In de andere apps zijn de stappen vergelijkbaar.

• Installeer Authy vanuit de App Store (iPhone) of Google Play (Android).
  • Open Authy op je smartphone.
  • De eerste keer dien je je te registreren bij Authy. Het voordeel hiervan is dat je accounts gesynchroniseerd kunnen worden over meerdere devices (zodat je 2-factor authenticatie bijv. ook op je tablet kunt zien).
  • Klik op het plusje om een nieuw account toe te voegen. Je kunt de app voor meerdere accounts op verschillende platforms gebruiken.

• Selecteer ‘Streepjescode scannen’. Mogelijk vraagt de app nu om toegang tot de camera. Geef de app toegang tot de camera om de volgende stap te kunnen doen.

• Scan met de authenticatie-app de QR-code op het scherm. In Authy kun je het account nog een eigen naam geven.
  • Je account is nu toegevoegd aan de app.

In de authenticatie-app verschijnt een tijdelijke code. Deze code is 30 seconden geldig. Als de code verlopen is verschijnt een nieuwe code die je kunt gebruiken.

• Typ de code in het veld en klik op ‘Inschakelen’.
  • Het platform is nu gekoppeld aan de authenticatie-app. Je bent nu ingelogd op het platform.

Inloggen met 2-factor authenticatie

Je hoeft je account maar één keer te koppelen aan een authenticatie-app. De volgende keren doorloop je de volgende stappen.

• Login met je e-mailadres en wachtwoord.
  • Je krijgt nu een scherm ‘2-factor authenticatie’. Open de authenticatie-app. Je ziet een code die bij je account hoort.
  • Typ de code in het veld en klik op ‘Inloggen’.

Let op: als je de volgende keer opnieuw inlogt met hetzelfde apparaat hoef je de code niet in te voeren. Dit hoeft maar 1 keer in de 30 dagen. Op een ander apparaat of als de cookies gewist zijn moet je wel met de code inloggen.

Account opnieuw toevoegen aan de app

Als je je account per ongeluk verwijderd hebt uit de authenticatie-app kun je niet meer inloggen. Stuur een e-mail naar de beheerder van het platform met daarin het verzoek om je account te resetten. Zodra de beheerder dat heeft gedaan kun je opnieuw je account koppelen.

Still need help? Contact Us Contact Us